вівторок, 12 березня 2019 р.

30 років Всесвітній мережі

30 років Всесвітній мережі
Всесвітня мережа (WWW) (також веб або тенета) офіційно була представлена у березні 1989 р. (info.cern.ch/​Proposal.html) та впроваджена у травні 1990 р. (info.cern.ch/​) сером Тімоті Бернерзом-Лі з Європейської організації з ядерних досліджень (ЦЕРН). Новизна запропонованої концепції полягала у гіпотетичній можливості легко передавати інформацію по мережі Інтернет за допомогою гіпертексту із гіперпосиланнями, який кодують, виявляють та одержують завдяки протоколу передачі гіпертексту (HTTP) та мові розмітки гіпертекстових документів (HTML), використовуючи браузер
Цікаві факти:
  1. Смайликам вже більше тридцяти років



Першим смайликом, якого всюди використовували, був символ, котрий говорив у веселому, грайливому тоні висланого повідомлення. Його автором вважається американський інформатик Скотт Фальман, який першим вислав смайлик у посланні до Інтернету в 1982 році.


    2. Найперший сайт досі знаходиться в мережі

Ви досі можете увійти на найперший сайт, створений у швейцарському CERN. Сайт не був доступний протягом багатьох років, але минулого року його відновили. Посилання – info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

      
    3. Інтернет під хмарами

При підйомі на гору Еверест, ви можете користуватися високошвидкісним доступом (LTE) в мережу. Більш того, Інтернет доступний навіть на вершині найвищої гори в світі.



    4. Переглянути всі ролики на YouTube неможливо

Кожну хвилину на сервісі YouTube з'являється близько ста годин нових відеоматеріалів. Щоб подивитися всі фільми, які додали на цей сайт тільки протягом одного дня, знадобиться понад шістнадцять років.

    5. Веб-камера з'явилася завдяки каві
Лінь – двигун прогресу. Перша в історії веб-камера була встановлена в Кембріджському університеті в 1991 році на кавоварці. Завдяки їй працівники університету могли підглянути – зварилася їхня кава, чи ні. Пристрій, який записував зображення з роздільною здатністю 128х128 пікселів, підключили до мережі у 1993 році. Вісім років по тому знаменита кавоварка була продана на інтернет-аукціоні.
Джерела:

Немає коментарів:

Дописати коментар